De Limburger 06-02-2019 Venlose scholieren met spektakelstuk Titanic in de Maaspoort

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20190206_00091502/titanic-zinkt-in-de-maaspoort

Venlose scholieren met spektakelstuk Titanic in de Maaspoort

06-02-2019 om 23:53

Zo’n 150 leerlingen van het Valuascollege in Venlo voeren de musical Titanic op in theater de Maaspoort. Donderdagavond is de première. „Ik mag keihard roepen: daar is een ijsberg!”

Het wordt een spektakelstuk, compleet met zinkend schip, zangers en dansers in kledij uit 1912, een koor en een veertigkoppig orkest dat iedere voorstelling live speelt. Maar er zijn geen Venlose Leonardo DiCaprio en Kate Winslet in de hoofdrollen. „Het is geen liefdesverhaal uit de film Titanic dat iedereen kent”, vertelt Jip Smets (15), die de rol van marconist speelt en ook als ober opdraaft. „Ik heb een heel mooi decorstuk. En probeer tot het bittere einde contact te maken met andere schepen.” Hij heeft een prachtige vintage koptelefoon. „Alle spullen zijn echt uit die tijd en de decors zijn zó professioneel.”

Thijs Fleuren (14) denkt dat deze Valuasversie erg leuk is om naar te luisteren: „Niet wij, maar het schip speelt de hoofdrol. En het gaat over de klassenverschillen aan boord en de dromen die de verschillende mensen hebben. Ik ben de uitkijker in het kraaiennest. Ik mag keihard roepen: daar is een ijsberg!”

Topklas

Sinds 2014 heeft het Valuascollege een topklas dans, muziek en musical. Deze leerlingen krijgen wekelijks extra lessen op gebied van zang en dans.

De musical Titanic wordt acht keer opgevoerd door leerlingen van het Valuascollege. Foto: Jeroen Kuit

„Je moet je elk jaar bewijzen om in deze klas te komen”, zeggen de bijna vijftienjarige tweelingmeiden Josephine en Catelijne van den Berg. Ze zijn passagiers op de Titanic die zingen, dansen en drie keer van kostuum wisselen.Voor een musical, die Valuas elke twee jaar opvoert, kan elke leerling auditie doen. Anderhalf jaar geleden begonnen de eerste repetities al: elke dinsdag en zondag. De school mocht in 2017 voor de musical Cats nog een Amateur Musical Award in ontvangst nemen in theater Carré in Amsterdam. „Ja, we zijn best trots”, glundert natuurkundeleraar Rick Cremers, één van de begeleiders. „Dit keer is het toch weer een uitdaging om met zo’n jonge groep zo’n dramatisch stuk neer te zetten, dat we acht keer opvoeren.”

Tientallen vrijwilligers, oud-leerlingen en docenten hebben overuren gedraaid om kostuums, decors en grime te verzorgen.

Heerlijk

Veel van de leerlingen die meedoen, jagen zelf ook een droom na. Ze willen musicalster worden of acteur. Josephine en Catelijne denken aan een vervolgopleiding bij Fontys in Tilburg of Artez in Arnhem. „Het is een heerlijk gevoel op het podium”, zegt Jip. „Ik wil het liefste dansen of acteren in films.”