De Limburger 01-12-2019 Musicalfamilie in Venlo ‘doet maar wat’, maar blijkbaar doet ze dat wel goed

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20191201_00135162/musicalfamilie-in-venlo-doet-maar-wat-maar-blijkbaar-doet-ze-dat-wel-goed

Musicalfamilie in Venlo ‘doet maar wat’, maar blijkbaar doet ze dat wel goed

01-12-2019 om 09:45

Venlo geldt als broedplaats voor succesvolle amateurmusicals. Dit jaar waren Titanic, Scrooge en Carrie genomineerd voor een landelijke prijs. Vaak duikt de naam Marcelissen op. Hoe kan dat?

Wie ‘musical’ zegt in Venlo, zegt ook ‘Marcelissen’. Jeroen (44) is als regisseur betrokken bij de grote producties van het Valuascollege, zoals Cats en Titanic. Vader Wim (71) is zijn regieassistent en acteur. Wim speelde ook de vrek in Scrooge, geregisseerd door Jeroen. Moeder Marianne (70) is creatief productieleider en was verantwoordelijk voor decor en rekwisieten bij Scrooge.

De rolverdeling gooit de verhoudingen in het gezin overhoop: vader en moeder moeten luisteren naar hun zoon. Die is als regisseur immers de baas. Wim en Marianne doen dat zonder tegensputteren. Jeroen voelt zich wel eens bezwaard, omdat hij veeleisend en perfectionistisch is en bij zijn ouders ziet hoeveel hij vraagt. Zo stond zijn vader van zeventig bijna de hele voorstelling op het toneel bij Scrooge. En vlak voor de première vond hij dat de huisjes in het decor niet mintgroen maar blauw moesten worden, ofschoon zijn moeder het al ontzettend druk had. Tijdens de eerste voorstelling waren ze blauw, lacht Marianne.

Playmobildecor

De fascinatie voor het toneel is er altijd al geweest, vertelt Jeroen. Toen hij een jaar of zes was, speelde hij met de poppetjes van Playmobil niet cowboys en indianen, maar liet hij ze een toneelstukje opvoeren. Jeroen volgde de dansopleiding en een doorbraak lonkte na een geslaagde auditie voor Dirty Dancing. Hij was echter al 32 en van de auditie had hij een tijdje zó veel spierpijn, dat hij er zelf voor koos om ervan af te zien. Hij gaf wel dansles en werd door leerlingen van het Valuascollege gevraagd de choreografie te verzorgen voor een dansje in een musical. Jeroen ging kijken naar de uitvoering, loste een probleem met het decor op en groeide uit tot regisseur.

Toen hij het ook zelf doorhad („ik doe maar wat”), gaf hij zijn eigen draai aan de stukken. Zo plaatste hij The Wizard of Oz in de hedendaagse tijd en maakte hij een begrijpelijke versie van Cats. Met Cats en Titanic sleepte Jeroen AMA’s (Amateur Musical Award) in de wacht voor respectievelijk beste decor en beste ensemble. „Mijn wens is de award voor beste musical te winnen.” Wim geeft te kennen dat dit al een grote prestatie is, omdat Jeroen moet concurreren met gezelschappen die vele jaren in dezelfde samenstelling spelen. Jeroen moet zijn cast telkens vernieuwen, omdat leerlingen de middelbare school verlaten.

Niet bang

Omdat Marcelissen junior als steward bij Lufthansa vaak moet werken, ging hij op zoek naar een assistent die „mijn brein begrijpt”. Het werd zijn vader, die ‘dankzij’ zijn zoon ook op het toneel was beland. Het Venloos Operette Gezelschap, tegenwoordig Theaterkoor VOG, zocht een zanger/acteur voor een rol in een musical. Het klopte aan bij Jeroen, die in de Venlose Revue had gespeeld. Jeroen haalde sommige tonen niet en verwees het gezelschap naar zijn vader. „Ik ben niet bang om in de schijnwerpers te staan en bovendien spelen we ons hele leven toneel.” Kortom, Wim zei ja.

Er volgden meer producties, die Jeroen op een gegeven moment ging regisseren, terwijl Wim soms een rol speelde bij de Valuasmusicals, zoals Titanic. Marianne was geen toeschouwer. Onder het motto van Pipi Langkous – ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik wel kan’ – speelde de geboren Rotterdamse rollen bij het VOG. De ene keer een volkse vrouw, de andere keer een deftige madam. Maar liever werkt ze achter de schermen. Haar creativiteit kan ze botvieren bij het naaien van kostuums. Bij producties van VOG, die samenwerkt met andere organisaties in de stichting Stimulans, groeide ze uit tot creatief productieleider.

Dinsdag starten de repetities van het Valuascollege voor de volgende musical: Side Show. En ook Stimulans brengt in 2022 een nieuwe productie op de planken. Welke is nog onbekend. Marianne: „Het geeft zoveel levenslust om samen met nieuwe uitvoeringen bezig te zijn.” 

01-12-2019 om 09:45

Venlo geldt als broedplaats voor succesvolle amateurmusicals. Dit jaar waren Titanic, Scrooge en Carrie genomineerd voor een landelijke prijs. Vaak duikt de naam Marcelissen op. Hoe kan dat?

Wie ‘musical’ zegt in Venlo, zegt ook ‘Marcelissen’. Jeroen (44) is als regisseur betrokken bij de grote producties van het Valuascollege, zoals Cats en Titanic. Vader Wim (71) is zijn regieassistent en acteur. Wim speelde ook de vrek in Scrooge, geregisseerd door Jeroen. Moeder Marianne (70) is creatief productieleider en was verantwoordelijk voor decor en rekwisieten bij Scrooge.

De rolverdeling gooit de verhoudingen in het gezin overhoop: vader en moeder moeten luisteren naar hun zoon. Die is als regisseur immers de baas. Wim en Marianne doen dat zonder tegensputteren. Jeroen voelt zich wel eens bezwaard, omdat hij veeleisend en perfectionistisch is en bij zijn ouders ziet hoeveel hij vraagt. Zo stond zijn vader van zeventig bijna de hele voorstelling op het toneel bij Scrooge. En vlak voor de première vond hij dat de huisjes in het decor niet mintgroen maar blauw moesten worden, ofschoon zijn moeder het al ontzettend druk had. Tijdens de eerste voorstelling waren ze blauw, lacht Marianne.

Playmobildecor

De fascinatie voor het toneel is er altijd al geweest, vertelt Jeroen. Toen hij een jaar of zes was, speelde hij met de poppetjes van Playmobil niet cowboys en indianen, maar liet hij ze een toneelstukje opvoeren. Jeroen volgde de dansopleiding en een doorbraak lonkte na een geslaagde auditie voor Dirty Dancing. Hij was echter al 32 en van de auditie had hij een tijdje zó veel spierpijn, dat hij er zelf voor koos om ervan af te zien. Hij gaf wel dansles en werd door leerlingen van het Valuascollege gevraagd de choreografie te verzorgen voor een dansje in een musical. Jeroen ging kijken naar de uitvoering, loste een probleem met het decor op en groeide uit tot regisseur.

Toen hij het ook zelf doorhad („ik doe maar wat”), gaf hij zijn eigen draai aan de stukken. Zo plaatste hij The Wizard of Oz in de hedendaagse tijd en maakte hij een begrijpelijke versie van Cats. Met Cats en Titanic sleepte Jeroen AMA’s (Amateur Musical Award) in de wacht voor respectievelijk beste decor en beste ensemble. „Mijn wens is de award voor beste musical te winnen.” Wim geeft te kennen dat dit al een grote prestatie is, omdat Jeroen moet concurreren met gezelschappen die vele jaren in dezelfde samenstelling spelen. Jeroen moet zijn cast telkens vernieuwen, omdat leerlingen de middelbare school verlaten.

Niet bang

Omdat Marcelissen junior als steward bij Lufthansa vaak moet werken, ging hij op zoek naar een assistent die „mijn brein begrijpt”. Het werd zijn vader, die ‘dankzij’ zijn zoon ook op het toneel was beland. Het Venloos Operette Gezelschap, tegenwoordig Theaterkoor VOG, zocht een zanger/acteur voor een rol in een musical. Het klopte aan bij Jeroen, die in de Venlose Revue had gespeeld. Jeroen haalde sommige tonen niet en verwees het gezelschap naar zijn vader. „Ik ben niet bang om in de schijnwerpers te staan en bovendien spelen we ons hele leven toneel.” Kortom, Wim zei ja.

Er volgden meer producties, die Jeroen op een gegeven moment ging regisseren, terwijl Wim soms een rol speelde bij de Valuasmusicals, zoals Titanic. Marianne was geen toeschouwer. Onder het motto van Pipi Langkous – ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik wel kan’ – speelde de geboren Rotterdamse rollen bij het VOG. De ene keer een volkse vrouw, de andere keer een deftige madam. Maar liever werkt ze achter de schermen. Haar creativiteit kan ze botvieren bij het naaien van kostuums. Bij producties van VOG, die samenwerkt met andere organisaties in de stichting Stimulans, groeide ze uit tot creatief productieleider.

Dinsdag starten de repetities van het Valuascollege voor de volgende musical: Side Show. En ook Stimulans brengt in 2022 een nieuwe productie op de planken. Welke is nog onbekend. Marianne: „Het geeft zoveel levenslust om samen met nieuwe uitvoeringen bezig te zijn.”